Nyitólap TRC's PlayGround Regisztráció

Belépés

Üdvözöllek Vendég | RSSKedd, 2018/07/17, 22:07
Főoldal » 2016 » Március » 7 » TRC PS3-as története, avagy egy tartalmas helyzetjelentés
23:30
TRC PS3-as története, avagy egy tartalmas helyzetjelentés

Ahogy az lenni szokott, hetente, kéthetente, netán háromhetente helyzetjelentést írok. Mostantól ezen helyzetjelentéseket a Facebook oldalamra is kirakom, hogy ne csak azok olvashassák, akik a weboldalamat látogatják.

De akkor kezdjük hát a helyzetjelentést, avagy miért nem haladtam egy fordítással se az elmúlt napokban.

A jómúltkorjában (annó Február 2-án) úgy döntöttem, hogy eleget vártam. Hiába kerestem fel a megfelelő embereket, hiába írtam nekik, nem igazán voltak együttműködőek. Így hát alternatív megoldásokat kellett keresnem. Először úgy terveztem, hogy elviszem a PS3-asomat feltöretni, hogy CFW-t rakjanak rá. Nos ez nem jött össze, senki se vállalta el, aki pedig elvállalta volna, az vagy messze volt, hogy cirka 20-30k-ért vállalta volna el a dolgot. Oké, semmi baj, a másik megoldás az volt, hogy veszek egy kész CFW-s PS3-ast. Igen ám, de mint kiderült ez se úgy működik mint szeretném, mivel ilyen eszközt csak használtan lehet venni. Ez azt jelenti, hogy kb. 50-60k-ért vehetek egy használt PS3-ast, amin CFW van, és akkor örülök magamnak. Nem érdekel, mennyire újszerű vagy szép esztétikai állapotú vagy akármi, használt termékkel eleget szívtam, így ilyet nem szerzek be (vagy csak nagggyon ritkán). Most akkor mit csináljak?

Azt, hogy vettem egy úgynevezett E3 Flasher-t, 12k-ért az eBay-en (postaköltséggel együtt).

De mi ez az eszköz?

Nos, röviden-tömören arra való, hogy Downgrade-elni lehet vele az arra alkalmas PS3-asokat, vagyis egy korábbi verzióra lehet visszarakni őket. Ez azért jó, mert akkor bármilyen verziót fel lehet rájuk rakni, így például olyat, amivel különböző Homebrew programok futhatnak, és így akár fordításokat készíthetek játékokhoz (!!!).

Okés, van ez az eszköz, de hogyan kell beszerelni, vagy hogyan bírhatjuk működésre? Ahelyett, hogy ezt elmondanám röviden-tömören, nézzük, hogy mégis mi történt az elmúlt 7 napban.

HÉTFŐ

Hétfőn reggel megérkezett az eszköz. Kicsomagoltam és megcsodáltam, hogy milyen szép, és milyen apró. És ezt kell majd beszerelnem a gépbe, amihez NAGYON szét kell szerelni a PS3-ast. De tényleg nagyon! Úgyhogy fogtam, és kiszedtem az aljáról az összes csavart, majd mikor szét akartam feszíteni rájöttem, hogy ez nem így működik. Van ugyanis az alján a kapcsoló felőli résznél pár úgynevezett Torx csavar. Az egy igencsak speciális csavar, amit nagyon nem szeretünk, de jól ismerünk az X360-as időkből. Ugyanis ott kb. minden csavar olyan volt. De térjünk vissza a PS3-ashoz! Kellett keresni egy Torx csavarhúzót, amit hiába keresgéltem, sehol se leltem. Főleg nem olyat, ami Torx Security csavarhoz való. Éppen ezért egy lapos fejű csavarhúzóval szedtem szét, nem volt könnyű, de megoldottam.

Oké, akkor most ki kell szedni a Blu-Ray olvasót, a tápot, a ventilátort…… nah, igen, a ventilátort… Az a helyzet, hogy azt nem igazán sikerült kiszednem, bármennyire is próbáltam feszítgetni a kábelt, nem akartam kitépni a kábelt a helyéről. Így megkértem fateromat, hogy ő is nézzen rá. Ő egy pár pillanatnyi próbálkozás után közölte velem, hogy ez full egyszerű, nem érti, mi volt ebben olyan nehéz. És akkor ránéztem, és nem tudtam, hogy fel, vagy lemenjen a vérnyomásom. Ugyanis faterom valóban kiszedte a kábelt, méghozzá úgy, hogy csatlakozóval együtt kitépte/letépte az alaplapról. Itt végigsuhant az agyamon, hogy kb. most ment tönkre az egész, nem fogok még egy ilyen alaplapot találni, használtan kell vennem egy „új” (vagy ha jobban tetszik másik) PS3-ast és a többi. Nem voltam faterra mérges, inkább arra, hogy hogyan lehet így megcsinálni egy szar rendszert. Úgy döntöttem, hogy inkább hagyom az egészet, és higgadtan átgondolom az egészet másnap, miután sikerült beszerezni egy halom eszközt a dolog megkönnyítésének érdekében.

KEDD

Szereztem menő szigszalagot, csavarhúzót, de ami a legfontosabb: Egy normális, tűéles forrasztópákás eszközt. Oké, akkor lássunk munkához!

Mint kiderült pár csavar még maradt a rendszerben, méghozzá az alaplap aljában, de nem volt hozzá menő csavarhúzóm. Most szereztem ugye, ezért elkezdtem kicsavarni őket. És jól sikerült, ugyanis 5 csavar van, de az 5. csavarnál tönkrement a csavarhúzó feje. Nem, nem vagyok béna, tudom, hogyan kell egy csavarhúzót üzemeltetni, és azt is tudom, hogy milyen fejű csavarhúzó milyen csavarba való. De ne mondja nekem senki azt, hogy egy vadiúj, kb. 700 Ft-os csavarhúzó feje tönkremegy 4 csavar kicsavarozása után…

Az 5. csavart is sikerült kiszedni, faterom segítségével. A laposfejű csavarhúzót raktuk bele a csavar egyik részébe, és kalapáccsal ütlegeltük, hogy kilehessen csavarni azt. Furán hangzik? Lehet, de sikerült! Nagyon szétszedtük a dolgokat, viszont egyéb okok miatt nem tudtunk továbbhaladni a mai napon. Semmi baj, lehet ez másnak 2-3 órájába telik, mi eddig kb. 5-6 órát töltöttünk ezzel az egésszel, beleértve a vásárlást és egyebeket.

SZERDA

Oké, Szerda van, lehet alkotni! Munkából hazaérve rögtön nekiláttam a dolgoknak, szétszedtem mindent amennyire tudtam, majd össze is raktam. Ehhez vissza kellett forrasztanom az alaplapra a ventilátor csatlakozóját. Nem működött, pedig sokat szenvedtem vele (de az új forrasztópákás eszköz nagyon bejön!). Így faterom segítségét kértem, és ő azt találta ki, hogy plusz kábellel meghosszabbítjuk a csatolót, azt forrasztjuk rá az alaplap ALJÁRA, és ehhez csatlakoztatjuk majd a csatolót. Nem volt könnyű, de megcsináltuk. Kissé furán nézett ki, de a kábelt most már normálisan ki lehet belőle húzni, és vissza lehet rakni.

Oké, ezek után amit lehetett összeraktam a dolgokat egy YouTube videó alapján. Igen, YouTube videót néztem egy ilyen feladathoz, ami nem túl jó dolog, lévén, hogy nagy kamu lehet az egész. Szerencsére (vagy nem szerencsére, mert alaposan utánanéztem mindennek) jó volt a videó, így most jött a lényeg: az E3 Flasher beüzemelése.

Az alap egyszerű: Egy kis „kapcsot”/„csatlakozót” kell rárakni a PS3 NOR Chipjére, aztán egy SD kártyára kiolvassa a PS3 NAND memóriáját, azt én módosítom a PC-men egy progival, majd visszaolvasva a PS3-ba minden működik. Egyszerű, nem?

NEM!

Hiába raktam rá a kábelt, nem működött. Nem világított, nem kapcsolt be a szerkezet, akármit is csináltam. Oké, nyugodjunk meg, mi a megoldás, nézzünk szét a Neten. Írják, hogy fordítva is be lehet kötni ezt a kábelt, hiszen egy Chipről van szó, a kapocs pedig kétféle módon mehet rá. Ráraktam, és az egész hirtelen felvillant, mint holmi karácsonyfa-égő készlet. Nagyon látványos volt: Sok zöld led világított, mellette kék ledek jártak lassan jobbra-balra, végezetül egy piros világított a sarokban.

Nosza, a videót elkezdtem nézni, és mint kiderült a zöld ledek alatt kapcsolók vannak, amik az E3 Flasher módjait változtatják meg, hogy épp mire használom, a kék az állapotjelző, a piros pedig az, hogy áramot kap a szerkezet. No, átállítottam a kapcsolókat úgy, ahogy azt kell, majd benyomtam rajta a Start gombot. A kék ledek eltűntek, majd szép lassan elkezdtek töltődni, jelezvén, hogy minden jól működik……. DEHOGY IS!!!

Nem ez történt. Az történt, hogy az első, az ötödik és a hatodik led elkezdett vadul villogni. Hiba van a gépezetben! Fel a Netre, E3 Flasher hibaleírás, mi a baj… Az a baj szerinte, hogy nem jól illeszkedik rá a kapocs. Próbálkoztam, alkottam, de nem jó, mindig ezt a hibát írta ki. Fel a Netre, mi a baj.

Itt jött az a rész, ahol picit felment ismét a vérnyomásom. Azt írták sok helyütt, hogy lehet, hogy kamu eszközöm van. Az mit takar? Azt, hogy nem a hivatalos eladótól vettem, hanem egy kínai másolatot szerezhettem be, ami semmire se jó. Ergo kidobtam közel 15k-nak megfelelő összeget, és ha tönkreteszem a PS3-asomat, akkor az még több pénzkidobást jelent, sőt, nem is fog működni a gépem. Mondanom se kell, itt úgy döntöttem, hogy pihennem kell mindenre egy napot, mert muszáj…

CSÜTÖRTÖK

Faterom jött a megmentésemre, és készített egy erősítő csipeszt, amivel erős nyomást lehet kifejteni az E3 Flasher kapocsára, hogy jobban csatlakozzon a NOR Chipre. Már első ránézésből se tetszett a dolog, és mint kiderült nem is működött rendesen. Hiába próbáltam rárakni, hiába próbáltam így-úgy alkotni vele, egy ilyen csipesszel ez nem fog működni.

Így hát fogtam és rányomtam ujjal a Chipre a kapcsot. Nem működött. Elővettem a korábban vásárolt szigszalagot, és azzal ragasztottam le a kapcsot. Rájöttem, hogy egy rakás szar és semmit se ér, legalábbis ilyen feladatra nem.

Oké, akkor még erősebben kezdtem el nyomni az ujjammal, de nem reagált az eszköz. Végezetül mérgemben olyan szinten kezdtem el nyomni, hogy belefájdult az ujjam, de nagyon. Mintha lyukat akartam volna ütni egy aszfalton, annyira erősen nyomtam, persze ügyelvén arra, hogy nehogy széttörjön bármi is, végtére is itt Chippekről és egyebekről van szó.

Erre egyszercsak megtörtént az áttörés: Elkezdett kéken világítani az első led, vagyis elkezdte kiolvasni a NAND-ot. Miután végigért, villognia kellett volna jobbra-balra, hogy kész a folyamat, de ehelyett újrakezdte. Nem tudtam, hogy miért csinálja ezt, de az ujjam még mindig ott tartottam.

Háromszor ment végbe a cucc, kiszedtem az SD Kártyát, majd megnéztem milyen adat van rajta. Meglepve tapasztaltam, hogy nem is egy, hanem három NAND mentést készített, pedig csak egyet kellett volna. Nosza, fel a Netre, hogy ilyenkor most mi van, valóban három fájl lett lementve, vagy három részben van a NAND, vagy nem sikerült az első olvasás, vagy most mi van?

ERRE írják egy gyereknek, aki ugyanezt tapasztalta, hogy valószínűleg a legújabb verziójú eszköze van, azért csinált háromszoros mentést. Most akkor megállunk! Akkor mégse kamu eszközöm van? Hát persze, hogy nem! Nekem valszeg szintén ez az újabb eszközöm van, és ezek a funkciók nem működtek volna, ha nem lenne hivatalos eszközöm. Vagy lehet, hogy csak részben hivatalos, mert egy-két alkatrész mégse olyan jól működik?

Mindez pár perc múlva nem számított, mivel megnéztem a kiolvasott NAND-okat, és közülük csak az egyik volt jó. Jó alatt azt kell érteni, hogy kb. 138 memóriablokk van, azok közül egy SE lehet hibás. No, az első olvasáskor 4 hiba volt, a másodiknál egy se, a harmadiknál kb. 27. Ez szép és jó, hogy volt egy olyan, aminél nincs hiba, de ennek úgy kell működnie, hogy semelyiknél se legyen hiba.

Oké, még egyszer kiolvastam a memóriát, persze előtte lejjebb kellett nyomnom az ujjammal a kapcsot, de végigment a folyamat háromszor (igaz, a másodiknál elengedtem az ujjam). Az eredmény kb. 34 hiba az első olvasásnál, a második és harmadik olvasásnál 104 hiba. Vagyis ugyanakkora nyomásnál ugyanannyi hiba volt, tehát az eszköz „jól működik”, csak mégsem. Nincs ami lefogná. Mint kiderült egy csavarfogóra van szükségünk, de mivel már kezdett késő lenni inkább nem foglalkoztunk vele. Majd holnap…

PÉNTEK

Már úgy mentem haza, hogy faterom kezében ott volt a csavarfogó eszköz. Nagyon örültem neki, mert tudtam, hogy ezzel bizony meg lehet oldani a dolgokat. Így hát ráraktam a kapcsot, összeraktam ismét a PS3-ast (mivel mindig szét-szétszedegettem egy kicsit), aztán működésre akartam bírni, mikor észrevettem valamit. Hiába dugom be a bekapcsoló gombokat, azok nem jeleznek. Tehát nem jelzi, hogy áram alatt van a gép, vagy azt, hogy most épp be van-e kapcsolva vagy ilyesmi. Lehet tönkrement ez a jelzője, vagy valamit rosszul kötöttem be (amit kétlek)? Semmi probléma, inkább nem alkotok vele, mivel ettől még remekül bekapcsol.

Csavarfogó rárak, és ráerősítettem a PS3-asra. Bekapcsoltam a PS3-ast, mire nem jelzett rendesen a rendszer, hibát jelzett a gép, kék villogással, 1-5-6-os ledek, nincs rajta jól a kapocs. Oké, csavartam rajta egy kicsit, hogy jobban szorítson. Faterom mondta, hogy ez veszélyes, mert ettől szétmehet az alaplap, és tönkremehet minden. Tisztában voltam ezzel, de csavartam rajta. Bekapcsoltam, még mindig 1-5-6-os hiba. Még egy kicsit csavartam rajta, pedig elég feszes volt, erre hallottam egy kis kattanást vagy reccsenést. Itt egy picit megálltam, bekapcsoltam, mire sikerült működésre bírni, és kiolvasta a NAND-ot háromszor.

Beraktam az SD kártyát a gépbe, és azt tapasztaltam, hogy az első NAND olvasásnál 1 hiba volt, a másodiknál kb. 90, a harmadiknál 130 (a 138-ból, emlékeztetésképpen). Tehát nincs jól rajta… Akkor ismét húztam rajta egy kicsit, és habár semmilyen ropogást nem hallottam, mikor benyomtam ismét leolvasta 3x a NAND-ot. Megnéztem az SD kártyát, hogy milyen jól sikerült, mire kiírta a rendszer mindháromra, hogy nincs hiba, mindegyik oké. Megfogadtam, hogy 6 „OK” kiolvasás után fogok csak alkotni, de végül nem így tettem, mert már türelmetlen voltam. Az pedig sohasem jó. Kiolvastam a NAND-ot, felpatcheltem az egyiket, majd visszaolvastattam. És működött!

Ez azt jelenti, hogy nem ment tönkre a PS3-as, nem ment gallyra a rendszer, és simán be lehetett kapcsolni. No, elolvastam, hogy egy úgynevezett Rogero Downgrader-t kell használnom, hogy ismét 3.55-ös legyen a rendszerem. Leszedtem, USB-re ráraktam, majd Downgrade-eltem…… volna, HA működött volna.

Némi videózás és Netezés után (igen, tudom, hogy már megint rákerestem valamire, de én tényleg utánanéztem mindennek, és nem hittem volna, hogy ilyen spéci hibák lesznek majd) arra jutottam, hogy valszeg a fájl hibás. 10 helyről is leszedtem, és ideges voltam, hogy miért ír ki hibát, mikor nem lehet benne hiba. Erre kiderült, hogy valszeg az USB-s pendrive-omat nem ismeri fel a PS3-as. Némi „Ez egy faSSág” kiejtése után találtam egy 1 GB-os Pendrive-ot, amit rácsatlakoztatva már felismerte azt, így fel tudtam telepíteni amit szerettem volna. Érdekes volt, de működött a dolog.

Ami még érdekesebb volt az az volt, hogy több órányi szenvedés következett, hogy felrakjam a legújabb CFW-t a gépezetre, ez pedig jelen írás szerint a Rebug 4.78.2-es. Maradjunk annyiban, hogy sikerült, de hiába néztem meg a menüben a System Information-t, mindig 4.78-as verziószámot írt ki. Nem tudtam, hogy most így kell-e kiírnia vagy sem, nem néztem ennek utána, sőt, most is ezt írja ki, szóval ez így érdekes……………. De elég volt egyelőre.

SZOMBAT

Eljött hát a Szombat. Március 14 miatt én is dolgoztam, így csak munka után tudtam ránézni a gépre. Próbáltam rámásolni egy-két játékot, de nem jött össze, mivel nem ismerte fel az USB-t, a PS3-as pedig másik szobában volt, így nem akartam szenvedni a hálózatos átmásolással. Úgy vettem észre, hogy minden működik, bíztam benne, így elkezdtem szép lassan összerakni a gépet.

Amit tudtam visszaraktam a helyére (amihez ismét 3-4 videót kellett megnéznem), és már majdnem minden meg is volt, mikor is a tápot nem bírtam visszarakni. Mivel faterom kitépte a helyéről a ventilátor csatlakozóját, aztán visszaforrasztottuk, nem volt elég hosszú a kábel, és ezért nem tudtam rárakni a tápot. Ismét faterom segítségével oldottuk meg a dolgot: Az volt az ötletem, hogy ki kell vágni egy darabot a gép oldalából, és ott majd kilóg a kábel egy picit, de legalább össze lehet rakni. Csak az volt a baj, hogy nem tudtam mivel vágjam szét ezt a rohadtul kemény anyagot, és ekkor mondta faterom azt, hogy ott van az új forrasztópákás eszköz, az pedig nagyon nagy hővel működik, így ki tudom vágni a gépház oldalát vele. És ez nem rossz ötlet! Sőt, elkezdtem belevágni a gépházba, és nagyon tetszett az egész folyamat. Poénos, tudom, de élveztem azt, ahogy „tönkretettem” a gép oldalát, azt, hogy lefaraghattam belőle. Hiába, kevés alkalommal szerelek ezt-azt, de élvezem.

Összeraktam az eszközt (kivéve a Torx csavarokat, azokat nem kötelező, és amúgy is rohadjanak meg), majd bekapcsoltam. És működött! Sőt, tudtam rá programokat rakni, játékokat másolni, és azokat működésbe is tudtam hozni, köztük a legelső ilyen játékot, a The Unfinished Swan-t. Későre járt az idő, így abbahagytam a dolgot, de elkönyveltem győzelmemet.

VASÁRNAP

Így eljött a mai nap. Ma ismét bekapcsoltam a gépet, amiben nincsenek Torx csavarok, nem működik a bekapcs gombjánál a világítás, valamint bal hátul az oldala ki van vágva egy kis helyen, mivel a kitépett ventilátort csak így lehetett visszarakni a helyére, némi szépséghibával. Viszont működnek a játékok, PS1-es játékot visz, PSN-es játékot (The Unfinished Swan, Castlevania – Harmony of Despair + DLC-k), és a nagyobb játékok is működnek (Little Big Planet 3). A 15k-s kis eszközt, vagyis az E3 Flasher-t elraktam, a szétment fejű csavarhúzót szintúgy, a szigszalag az talán még jó lesz valamire, végezetül a többi szerszám is visszakerült a helyére. Kész, ennyi, végeztem, minden úgy működik ahogyan kell.

 

 

És hogy most hova tovább? Azt még nem tudom, de van jó pár játék, amit le kéne játszani, az esetleges javaslatokat kommentekbe várom :D

Megtekintések száma: 457 | Hozzáadta:: The_Reaper_CooL | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 1
1  
Hát ez kegyetlen biggrin
Ennyi szenvedés, de legalább faszán műkszik.
Egyébként én is videók alapján szedtem szét a pasztázáshoz.

A játékokhoz meg bitang sok van amit még én sem játszottam ki csak beszereztem.
Gondolom az exkluzívokkal meg már játszottál?
Mondjuk olyanokkal játszhatnál ami még nincs lefordítva hátha kedvet kapsz hozzá. tongue

(megjegyzem a Dark Souls fordítás fasza.

Belépés

Üzenőfal

Hírek
«  Március 2016  »
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Partnerek


(KIEMELT PARTNER)


Magyarítások PortálThe Gamers


RETRO_hun


RetroConsole
Games


Copyright The_Reaper_CooL © 2018Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz