Nyitólap TRC's PlayGround Regisztráció

Belépés

Üdvözöllek Vendég | RSSVasárnap, 2018/01/21, 15:26
Főoldal » 2016 » Április » 15 » PC, Multiplayer, LAN, LAN Party
20:05
PC, Multiplayer, LAN, LAN Party

EREDETILEG EKKOR ÍRTAM: 2010-10-05 22:19:00

Ez a négy szó mindenki számára összekapcsolható dolgot alkot. Legalábbis majdnem mindenki számára...

Emlékszem arra a pillanatra mikor először voltam LAN Party-n. Összepakoltuk a gépet, bevittük a helyi művházba, ahol sok-sok ember volt. Mindenki ordibált, miközben egymást osztották CS 1.6-ban vagy épp Battlefield 1942-ben. Aztán összeraktam a gépemet és kiderült hogy rossz a LAN kártya benne. De attól még jó volt. Később persze már jó volt a LAN kártya és jártam sokat LAN Party-kra, de mostmár nincs kedvem, mivel csak CS-Source megy, amiben az itteni LAN Party-n mindenkit elverek, vagy Call of Duty, aminek a multija rohadtul nemérdekel (és mostanság a single se), vagy valami mással zúznak ami nemjó.

Így megmaradt az, hogy haverokhoz megyek át, olyanokhoz akikkel megtudom beszélni hogy mivel zúzunk, netán több haverral összeülünk, vagy öcsémmel zúzok LAN-on keresztül jó játékokkal. Ami még jó az az, hogy játszhatok olyanokkal is egy-két játékkal Tunngle-ön vagy Hamachi-n keresztül (de inkább Tunngle) akik messzebb laknak tőlem (pl. csipa barát, cirka 250 km-re lakik innen). Mindig kutatunk régebbi játékok után amiket lehet LAN-ban zúzni, főleg Co-operative módban, de az se baj ha netán egymás ellen kell alkotnunk.

Az előbbi mondatban volt két fontosabb kulcsszó. "Régebbi játékok". Szomorúan tapasztalom azt hogy mostanság egyre kevesebb játékot lehet LAN-on keresztül játszani, mindig csak Online így, Online úgy. Nem azt mondom hogy nemjó Online zúzni, de minden multis dolognak megvan a maga rossz oldala. Kezdjük is az elemzést:

ONLINE-ON JÁTSZÁS
Online jó játszani, ezt mindenki tudja. Belövöm a játékot, rámegyek a multira, és máris találok több száz szervert több ezer játékossal, így bármikor tudok zúzni a Modern Warfare 2-vel egy kis Search and Destroy-t, tudok Counter Strike Source-ozni, vagy bármivel zúzni... vagy mégsem?

Nekem van pár apróbb problémám az Online móddal. Hol is kezdjem... talán ott hogy sok a gyökér néha? Múltkor beléptem CoD-os multiba (jómúltkor), és mindenki lőtt mindenkire. Igenám, de Team DeathMatch-ben nem ezt kellene csinálni... Aztán Rainbow Six Vegas 2-ben két buzi elkezdett buzulni, visítozni, majd odajöttek és nem hagytak békén. A GTAIV-gyel zúztam mikor megjelent, és kb. az volt hogy Co-operative módban egymást lőtte mindenki, holott meg kell védeni egymást. Aztán van olyan is hogy tudják hogy mit kell csinálni, de lehet hogyha lelövök valakit akkor csalok, ha meghalok akkor meg n00b vagyok. Ha n00b-okkal van tele a csapatom, a másik csapat meg profikból áll, akkoris sokat ér ez az egész.

De nemcsak ettől vagyok kiakadva. A legfontosabb dolog itt jön: A szerverek fennléte. Mi kell ahhoz hogy valaki Online zúzhasson? Sorolom: Kell a játék ugye, kell egy állandó Internetkapcsolat (ami mellé lehet plusz költségeket kell nyomatni, lásd XBOX Live!), valamint kell hogy Online legyen a szerver.

A játék megvan mindenkinek, nahde van-e Internetkapcsolata mindenkinek? Egyik haveromnak például nincs, akkor vele hogyan tudok zúzni? Vagy ha netán karbantartás van az Internetszolgáltatómnál, akkor hogyan zúzhatok a játékkal? "Játssz mással", jön a válasz, de ha én ezzel akarok, mert olyan kedvem van? Vagy ha a szerver MEGSZŰNIK, és SOSE lesz többé (lásd Hellgate London), akkor mégis hogy a f**zba játsszak multival? Jó, azért szűnik meg mert nem fizetős, persze-persze... De fizessek az XBOX Live!-ért hogy multizzak, olyan módban zúzzak amit BÁRMILYEN más platformon INGYEN megtudok tenni? Ráadásul ha fizetek, és a játékot megunom két nap (vagy két óra) után, mert sok a nyomorult, vagy nincs kivel zúzni, netán én vagyok a legászabb és megcsináltam a multiban mindent amit lehet, akkor kidobtam a pénzt az ablakon? Lehetséges, ezért jó a LAN, meg még másért is, de most elemezzük azt!

 

LAN-ON JÁTSZÁS
Mint már írtam fentebb, nagyonsokat, sőt, RENGETEGET zúztam LAN-on keresztül. Elvittem a gépemet haverokhoz, zúztunk egész nap, öcsémmel zúzunk manapság is nagyon sokat, és olyanokkal is tudok zúzni akik nagyon messze laknak tőlem. Utóbbit nevezhetjük Online-nak is, de erre nemsokára kitérek.

Mitől jó az hogyha LAN-on keresztül játszhatok egy játékkal? Elsőnek ottvan az, hogy hatalmas élmény. Leanyázhatok egy nyomorultat azért mert köcsögösködik, leszólhatom a gyereket hogy nemtud játszani, illetve egy varázslatos mozdulat után elmosolyodhatok, MÉGSE LÁTOM AZ ARCÁT, NEM VAGYOK OTT MELLETTE. Márpedig ezt SEMMILYEN Online szolgáltatás nem adja át, ezt az érzést. Nemfeltétlenül arra gondolok, hogy lealázunk valakit, hanem arra, mikor öcsémmel zúzzuk a játékot, történik valami és ÖSSZENÉZÜNK, hogy "OMGWTFBBQ???". Most ezt Online annyival lehet elintézni, hogy beírom a gyereknek hogy "LOL", vagy TeamSpeak-en keresztül benyögöm ezt. De ez túl sokat nem ér.

A másik ami jó a LAN-ban az az, hogyha megszűnnek a szerverek, akkor még mindig van lehetőség zúzni a játékkal multiban. Persze jön a poén a legtöbb ember részéről hogy "Jajjj mire leáll a Steam az sokára lesz". Lehet, de ottvan a Hellgate London amit már felhoztam példaként. Én azzal rengeteget zúztam volna LAN-ba, tudom, de mégse tettem, és miért? Mert csak Online van benne, "LAN nemkell bele mert nincs értelme". Sokan kalózkodásnak veszik azt hogyha csak LAN-ban zúz az ember, szerintem nem az. Most megveszem a Hellgate London-t, akkor mit nyerek vele? Egy singleplayer játékot, le lehet zúzni. De ha én multiban akarom zúzni? Mivan ha egy játékot alapból multira terveztek, de leállnak a szerverei, és soha többé nem multizhatok vele, lásd Resident Evil OutBreak File #2? 8.000 Ft-ot dobtam ki 3 hónap játékért. Jó, lehet singleplayer-ben is zúzni, de miért? Azért hogy a sok nyomorult AI játékos ugráljon ide-oda, engem lőjjön és semmi értelmeset ne csináljon? Mennyivel jobb emberi játékosokkal zúzni, nem?

Úgy látják egyes fejlesztők manapság, hogy a LAN az "senkinek se kell", így nem rakják bele a játékukba. Én viszont valahol kérvényeztetném vagy valami, hogy "Minden multis játékban legyen LAN mód, illetve a játék szerverének bezárásakor adják ki a szerverfájlokat, hogy mások hostolhassank sajátot". Aki nem ért velem egyet, annak mondok egy példát: Arcanum. Az Arcanum egy remek játék, de a szerverei már réges régen lejártak. Ha én megveszem és netán multizni akarok, akkor sehogy se tudnék, DE TUDOK MOST, mert van benne LAN. Tudok így játszani öcsémmel, illetve a haverokkal Tunngle-ön keresztül. A Tunngle azért jó, mert zúzhatok olyanokkal akikhez nemtudom elvinni a gépet, és úgy zúzok hogy lehet nincsenek már szerverek, mégis megadatik az Online lehetőség.

 

Ergo az nekem k**vára nemtetszik, hogy kijött a Crackdown 2, ami nemcsak rosszabb lett mint vártam (eleinte el voltam tőle ájulva, de rájöttem hogy ez tényleg kevés ahhoz képest amit mondtak), de nincs is benne System Link. A Dead Rising 2-t vártam a legjobban ebben az évben, abban sincsen LAN mód. Beszéltem másokkal, okos emberekkel hogy rakjanak bele, ha kell fizetek is érte. Sőt, még Capcom-éknak is szóltam, hogy ez így nem állapot.

Számomra a LAN-on keresztül való játszadozás nagyonis sokat ér. Az meg rettentően szomorú, hogy ki kell szedni a játékokból, merthogy "Erősíti a warezt", meghogy "Alig használná pár ember". Nemértek hozzá túlságosan, bevallom, de ha már az Online mód működik, mennyi időbe telne berakni a LAN-os módot? A Crackdown 2-nél valami 5 nap munkáról beszéltek ha jólemlékszem, akkor meg miért nem raktak bele? Főleg hogy ott kértem vagy 6 oldalon keresztül fél évvel a megjelenése előtt hogy legyen, mégse lett. Mostmeg ugye a Dead Rising 2-ben sincs. Ezért vegyek meg egy multiban játszható játékot, hogy bezárják a szervereit akár 1 év múlva?

Mercenaries 2. 1-2 év után bezárták a PC-s szervereket, mert minek kellenének? Lehet valaki megveszi, benyomja, és néz hogy nemtud multizni. Hála pár okos embernek van hozzá szerveres program, amivel lehet LAN-on keresztül zúzni, ENNYI. EZT kellene megcsinálni más játékhoz is, vagy alapból belerakni LAN-t, és nem azzal törődni hogy ki fogja használni és ki nem. Ha bennevan, valaki csak fogja használni. Legjobb példa a Borderlands, abban van Online, LAN, Osztottképernyő és ezek keveréke, ami nemsemmi. Ilyen kellene mégtöbb...

 

És nektek mi a véleményetek? Legyen LAN a játékokban vagy sem? (Írjatok, ne rakjak ki költői kérdéseket :D)

Megtekintések száma: 278 | Hozzáadta:: The_Reaper_CooL | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
Belépés

Üzenőfal

Hírek
«  Április 2016  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Partnerek


(KIEMELT PARTNER)


Magyarítások PortálThe Gamers


RETRO_hun


RetroConsole
Games


Copyright The_Reaper_CooL © 2018Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz